КОНЦЕПТ GLOBALIST: ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ТА СПЕЦИФІКА СТРУКТУРИ - ДАВИДЕНКО, А. О. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
Роботу присвячено дослідженню особливостей вживання концепту «GLOBALIST» в англомовних ЗМІ. Стаття включає в себе такі завдання, як: визначити сутність поняття концепту, проаналізувати основні складові концепту «GLOBALIST», сформувати концептуальне поле «GLOBALIST». Отже, в роботі було розглянуто сутність поняття концепту, проаналізовано основні складові концепту, наведено графічне зображення концептуального поля «GLOBALIST». Було встановлено, що поняття концепту розглядається з точки зору різноманітних підходів, а саме: філософського підходу, лінгво-логіко-філософського підходу, логіко-поняттєвого підходу, когнітивного підходу, лінгвокультурологічного підходу, лінгвістичного підходу. Для нашого дослідження, найбільш актуальним є лінгвістичний підхід, в рамках якого концепт розуміється як конструкт, який репрезентовано засобами слова. Він охоплює весь склад слова – денотативний, когнітивний, асоціативний. В роботі, увагу сфокусовано на проведенні аналізу характеристик лінгвокультурного концепту «GLOBALIST». Ця тематична група присвячена розкриттю концепту «Глобаліст» саме у політичній сфері, так як концепт «GLOBALIST» має політичну конотацію. Глобаліст – це політик, людина, яка займається партійною політикою, особливо в якості професії; той, хто фокусує увагу на інтересах політичної партії. Аналіз показав, що концепт «GLOBALIST» включає в себе такі іміджеві характеристики: 1. GLOBALISTS – політики, які ігнорують власні національні інтереси; 2. GLOBALISTS – політики, у яких є своя ідеологія; 3. GLOBALISTS – ті, хто, згідно з певними думками, управляє світом; 4. GLOBALISTS – таємна група мільярдерів і сатаністських «психопатів» , які доводять населення світу до стану повної тиранії; 5. GLOBALISTS – глобалістська еліта; 6. GLOBALISTS – політики, зацікавлені в домінуванні ЄС; 7. GLOBALISTS – противники демократів; 8. GLOBALISTS – противники демократів.