РЕАЛІЗАЦІЯ АГРЕСИВНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ЗООСЕМІЗМІВ У ДИСКУРСІ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ - МАЛИШЕВА, М. Г. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
Розвідку присвячено дослідженню вербальної агресії в українськомовному мережевому дискурсі. Метою дослідження обрано виявлення функцій зоосемізмів (назви тварин, вжиті у переносному значенні) під час реалізації агресивної мовленнєвої поведінки користувачів соціальної мережі Facebook, що передбачало розв’язання таких завдань: простежити розгортання конфліктної взаємодії користувачів соціальних мереж, виокремити лексичні маркери вербальної агресії з зоосемантичним компонентом та проаналізувати функції зоосемізмів у ситуаціях висловлення сумнівів щодо розумових здібностей об’єкта агресії. Джерельною базою для аналізу слугував українськомовний сегмент соціальної мережі Facebook, фактичний матеріал налічує понад 200 коментарів, відібраних методом суцільного добору. Усі відібрані коментарі відповідають двом умовам: агресивний зміст та наявність зоосемізмів. Проаналізовано конфліктну взаємодію користувачів соцмережі Facebook та серед продуктивних комунікативних тактик виявлено тактику образи об’єкта агресії, зокрема через висловлення сумнівів щодо його розумових здібностей, тактику переходу на особистості та тактику провокаційного запитання. Під час розгортання цих комунікативних тактик зафіксовано інтенцію мовця продемонструвати свій інтелект та підкреслити опозицію «свій – чужий». Аргументовано, що за наявності агресивної конотації повідомлення ввічлива Виномінація не свідчить про повагу автора коментаря до співрозмовника та не пом’якшує деструктивний зміст висловлення. Виявлено, що об’єктом агресії може виступати співрозмовник або предмет чи особа, не задіяні в комунікативному акті. В процесі дослідження з’ясовано, що зоосемізми є виявом лінгвокреативу мовців, маркують імпліцитну агресію та можуть вживатися зокрема замість ненормативної лексики та у порівняннях замість прямої образи.