ОСОБЛИВОСТІ ВІДТВОРЕННЯ МЕДИЧНОЇ КАРТИНИ СВІТУ В ХУДОЖНЬОМУ ТВОРІ - ПОВОРОЗНЮК, Р. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
Дослідження розкриває проблеми медичної термінології в перекладеному художньому тексті, відтворення гібридних текстів, стратегії й тактики перекладу художнього тексту крізь призму медичної картини світу. Об’єктом дослідження є стратегії й тактики відтворення гібридних текстів із вкрапленнями медичної термінології з англійської на українську мову. Предметом дослідження є медична термінологія в романі The Surgeon Т. Ґеррітсен та її відтворення в українськомовному перекладі Н. Гоїн. Метою дослідження є порівняти шляхи донесення медичної інформації в художньому тексті, дослідити тактики експліцитації в українському перекладі з огляду на ідеалізоване бачення реципієнта. Термінологія довгий час вважалася ознакою науково-технічних текстів, проте наразі спостерігаємо розвиток різноманітної типології дискурсів. Так, художня література поєднує раніше розмежовані форми дискурсів, створюючи «гібридні тексти». Узагальнено можемо стверджувати, що гібридні тексти мають ознаки кількох змішаних дискурсів. Вони спрямовані на трансляції наукової інформації таким чином, щоб вона, бодай частково, відповідала рівню обізнаності реципієнтів. Невід’ємним складником популяризації, зокрема художнього тексту з медичним компонентом змісту, наразі є комерціалізація. Автори вживають медичну термінологію, аби екзотизувати текст і привернути увагу читачів. В українськомовній версії The Surgeon перекладачка досягає комерціалізації шляхом залучення груп читачів без медичної освіти. Загалом, проникнення медицини в художню літературу є успішним, оскільки цілительство, лікарі, медична наука асоціюється з містикою, сакральністю. Опис анатомічних аспектів, створення тривимірної картини світу й забезпечення присутності в ній читача дають змогу авторам оригінального й цільового текстів розвіяти пелену таємності, яка оточує людей у білих халатах, і їх життя, як особисте, так і професійне, стає доступнішим для стороннього реципієнта.