ҐЕНДЕРНИЙ АСПЕКТ РОМАНУ Г. МЕЛВІЛЛА «МОБІ ДІК» - ОРЛОВ, О. П. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
У статті розглядаються ґендерні проблеми на матеріалі роману Г. Мелвілла «Мобі Дік». Цей твір не був об’єктом досліджень з позиції феміністичної критики, оскільки ґендерні проблеми у головній конфігурації протиставлення жіночого / чоловічого не порушувалися у творі про чоловічу справу, віддалену від жіночих проблем. За допомогою ознак «жіночого письма», прояви якого характеризують тип сприйняття художнього тексту (наративна стратегія, міфологічний контекст, образна система), були визначені відповідні маскулінні ознаки твору американського письменника. У творі Г. Мелвілла утілені яскраві чоловічі (маскулінні) ґендерні ознаки, які відповідно до феміністичної критики, розглядаються за параметрами символічного (міфологічного), громадського та інтерперсонального. Аналіз нараторської організації твору вказав на динаміку змін образів-розповідачів. Герой-наратор поєднав у собі різні чоловічі типи – від романтичного розповідача Ізмаїла до прямого авторського втручання в оповідь дослідника, філософа, митця. Ці оповідні іпостасі мають підкреслено раціональне мислення, аналітизм, стриману емоційність, що характеризує суто «чоловіче письмо». Предметом зображення автора був чоловічий колектив і чоловіча робота, де присутність жінки не тільки обмежена, але й суворо заборонена. Гендерна дихотомія простежується в образній системі твору, зокрема в міфологічних паралелях, розповідь про які бере на себе автор-оповідач. У романі морський простір є одночасно і хронотопом твору, і повноправним його героєм. З міфообразом океану пов’язаний архетипічний символ кола, що традиційно втілює ідею єдності, нескінченності та закінченості – вищої досконалості. У міфологічному контексті твору маскулінні ознаки стилю письменника нівелюються центральним образом єдності двох земних стихій – води та неба, які символізують жіночу та чоловічу сутність, здатні до нескінченного продукування життя. Автор підкреслює гендерне протиставлення та водночас єдність двох космогонічних стихій як жіноче та чоловіче, вживаючи терміни «фемінінність» та «маскулінність».