ШЛЯХ АННИ ЯРОСЛАВНИ НА ЗАХІД, «СІМ’Я-ДЕРЖАВА» ЯРОСЛАВА МУДРОГО І ЄВРОПЕЙСЬКИЙ КОНТЕКСТ - КРАЛЮК, П. М.; БАЛАНДІН, Ф. В.; МАРТИНЮК, М. І. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2021)
Стаття присвячена дослідженню ролі, місця та місії особистості Анни Ярославни та її іменитої родини в істо- рії європейської цивілізації, принагідно простежено середньовічні династичні зв’язки в країнах Центральної та Західної Європи, відчутний безпосередній вплив на тогочасні історичні та політичні процеси самого Ярослава Мудрого, детально та скрупульозно на основі різноманітних давніх писемних джерел проаналізовано всі гіпотези й відстежено найімовірніший шлях майбутньої королеви Франції з Києва до Парижа, зроблено спробу найлогіч- нішого пояснення версій походження однієї з найдавніших писемних пам’яток старослов’янського світу – Рейм- ського Євангелія. На доказову базу залучено ряд авторитетних документальних українських, російських, поль- ських, чеських, французьких, німецьких, бельгійських, італійських, арабських та ін. історіографічних пам’яток, літописів, хронік, наукових студій пізнішого часу тощо.