ОСНОВНІ ВІДМІННОСТІ В ЛЕКСИЦІ НА ОСВІТНЮ ТЕМАТИКУ АМЕРИКАНСЬКОГО ТА БРИТАНСЬКОГО ВАРІАНТІВ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - ПЕРІШКО, І. В.; БІГУНОВ, Д. О.; БІГУНОВА, С. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2024)
У цій статті розглядаються відмінності лексичного складу на освітню тематику американського і британського варіантів англійської мови, проливаючи світло на лінгвістичні нюанси, які відрізняють ці два основні варіанти англійської мови. Кожен національний варіант є окремою самодостатньою мовною системою, яка адекватно виконує насамперед функцію спілкування між носіями певного варіанта, тому внутрішнє вивчення національних варіантів набуває особливого значення. Взаємодія і взаємовплив національних і територіальних варіантів особливо інтенсивно відбувається на лексико-семантичному рівні, оскільки лексика є динамічною, на відміну від граматики, яка не так легко піддається змінам. Як свідчить синхронний аналіз, існує два основних типи лексико-семантичних відмінностей: відмінності у зовнішній, матеріальній стороні лексичних одиниць, але які мають спільне значення, і лексичні одиниці, які схожі за формою, але мають різні значення. Лексичні одиниці першого типу називаються лексико-семантичними аналогами, другого типу – лексико-семантичними дивергентами. До групи лексико-семантичних дивергентів належать слова, які мають більш-менш значні відмінності у своїй семантичній структурі при спільній звуковій структурі. Ці відмінності можна розділити на кілька основних категорій. Проте в останні роки тенденція конвергентного розвитку британського та американського варіантів переважає над тенденцією їх дивергентності. У процесі взаємодії варіантів відмінності, що виникли внаслідок диференційованого позначення, будуть все більше стиратися. Вивчаючи відмінності вокабуляра на освітню тематику на лексичному та семантичному рівнях, автори дають уявлення про різноманітний лексичний склад американської та британської англійської мови, пропонуючи читачам глибше зрозуміти багате розмаїття англійської мови.