НЕВЕРБАЛЬНІ ЗАСОБИ РЕПРЕЗЕНТАЦІЇ КОНЦЕПТУ СТРАХ (НА МАТЕРІАЛІ ХУДОЖНЬОГО ТВОРУ С. КІНГА «THE OUTSIDER») - МЯЛКОВСЬКА, Л. М.; МУРОВАНА, Б. І. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2024)
У статті проаналізовано невербальні засоби репрезентації концепту СТРАХ/FEAR на матеріалі художньоготвору С. Кінга «The Outsider». Виявлено групи слів і словосполучень зі значеннями «міміка/вираз обличчя», «зовнішній вигляд людини», «жести/рухи людського тіла», «різні симптоми душевних станів людини, що супроводжуються зміною характеристик шкіри». Встановлено, що найпродуктивншими серед текстових структур на позначення міміки та виразу обличчя є конструкції зі стрижневими словами face (рідше – expression) та eyes. Функціональне навантаження таких конструкцій пов’язане з експлікацією одного з важливих каналів передачі невербальної комунікації, здатного передавати емоційний підтекст вербальних повідомлень, та з художньою характеристикою внутрішнього душевного стану персонажа. Текстові структури зі значенням «жести/рухи людського тіла», «різні симптоми душевних станів людини, що супроводжуються зміною характеристик шкіри» knees threatening to come unhinged, knees were unlocking та his arms pebbling with gooseflesh, both of them were still coated in fear-sweat аналогічно до наведених вище висловів передають внутрішній стан персонажа, викликаний почуттям страху.Зафіксовано слововживання fear, shiver, shudder, shake, scared, frightened, а також текстові структури з виразним асоціативно-прагматичним змістом looked startled, even alarmed, he was gory, agonized bewildermen, the bloodshot whites bulged, turning her into a horror-movie deathmask, які розгортають художньо-образну парадигму слова-поняття СТРАХ/FEAR. Спостережено, що названі текстові одиниці експлікують неприємні емоції або думки, викликані страхом людини. Зроблено висновок про те, що актуалізовані у досліджуваних текстових фрагментах групи слів зі значеннями «міміка/вираз обличчя», «жести/рухи людського тіла», «різні симптоми душевних станів людини, що супроводжуються зміною характеристик шкіри» виступають активними репрезентантами невербальної сфери експлікації концепту СТРАХ/FEAR.