ПСИХОЛІНГВІСТИЧНІ МЕХАНІЗМИ ВПЛИВУ ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ НА КОМУНІКАТИВНУ ЕФЕКТИВНІСТЬ - ГУДЗЕНКО, О. Г.; ПАСТРИК, Т. В.; ЛАЗЬКО, А. М.; ГАЛЬЧУН, Н. П. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2024)
У сучасному динамічному світі комунікація стає ключовим інструментом соціальної взаємодії, професійного розвитку та особистісної реалізації. Представлена наукова стаття присвячена комплексному дослідженню психолінгвістичних механізмів впливу емоційного інтелекту (ЕІ) на особливості мовленнєвої поведінки та комунікативної ефективності. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю глибшого розуміння взаємозв’язку між емоційним інтелектом, мовленнєвими стратегіями та якістю міжособистісної комунікації. Наукова розвідка ґрунтується на теоретичному аналізі та узагальненні сучасних психолінгвістичних досліджень, що розкривають багатогранний вплив емоційного інтелекту на комунікативні процеси. У статті системно розглянуто ключові аспекти взаємодії емоційного інтелекту та мовленнєвої поведінки: від адаптивності мовлення до формування емпатійних комунікативних стратегій. Дослідження демонструє, що особи з високим рівнем емоційного інтелекту володіють унікальною здатністю до гнучкої мовленнєвої адаптації, точного розпізнавання емоційних станів співрозмовників та ефективної вербальної й невербальної комунікації. Особливу увагу приділено аналізу впливу ЕІ на розвиток емпатії, що виявляється у здатності не лише сприймати, але й глибоко розуміти емоційний контекст спілкування. Результати дослідження підтверджують визначальну роль емоційного інтелекту у формуванні комунікативної компетентності, особливо в освітньому та професійному середовищах. Науковці наголошують на необхідності впровадження спеціальних програм розвитку ЕІ, які сприятимуть підвищенню ефективності міжособистісної взаємодії, зниженню конфліктності та створенню сприятливого комунікативного простору. Подальші перспективи дослідження включають вивчення впливу ЕІ на невербальні аспекти комунікації, культурні особливості комунікативної поведінки та потенціал цифрових технологій у розвитку емоційно інтелектуальної комунікації.