МОВНІ ЗАСОБИ РЕАЛІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПОТЕНЦІАЛУ АНГЛІЙСЬКОГО ЕКОНОМІЧНОГО ДИСКУРСУ - ВОЙТАНІК, І. В.; ТЕРСІНА, І. З. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2025)
У статті розглядається англомовний економічний дискурс як потужний освітній ресурс, що сприяє формуванню економічної компетентності, когнітивної мобільності та міжкультурної комунікативної спроможності сучасних здобувачів освіти. В умовах глобалізації та посилення міжнародної комунікації англійська мова виконує не лише інформативну, а й навчальну функцію, забезпечуючи доступ до професійних знань і дискурсивних практик у сфері економіки. Метою статті є комплексне дослідження мовних засобів, що реалізують освітній потенціал англомовного економічного дискурсу. Аналіз охоплює лексико-граматичні, стилістичні, когнітивні та комунікативні характеристики економічних текстів у професійних та масмедійних жанрах. Особливу увагу приділено ролі спеціалізованої термінології, модальних конструкцій, жанрової різноманітності, а також стилістичних прийомів, що формують економічну грамотність, критичне мислення та здатність до ефективної міжкультурної взаємодії. У роботі підкреслено, що англомовний економічний дискурс не лише транслює фахову інформацію, а й моделює концептуальну картину економічної реальності, сприяє засвоєнню норм і цінностей ділового середовища, а також формуванню мовної та когнітивної компетентності. Проаналізовано приклади з аналітичних текстів, які демонструють функціональне навантаження мовних засобів у процесі передавання складної економічної інформації. Зроблено висновок, що вивчення мовних засобів англомовного економічного дискурсу має важливе значення для модернізації економічної освіти та формування фахівців, здатних ефективно діяти у глобалізованому мовному й професійному просторі. Крім того, зазначено, що інтеграція елементів економічного дискурсу у процес мовної освіти сприяє розвитку системного економічного мислення, уміння інтерпретувати сучасні економічні явища та забезпечує більш глибоке розуміння міждисциплінарного зв’язку мови й економіки.