ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ АДЕКВАТНОСТІ ТА ЕКВІВАЛЕНТНОСТІ У НАУКОВО-ТЕХНІЧНОМУ ПЕРЕКЛАДІ - ВОРОБЙОВА, L. V. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
У статті зроблена спроба дослідити основні рішення для адекватного та еквівалентного перекладу науково-технічних текстів. Увагу зосереджено на українсько-англійському перекладі та вирішенні його проблем для текстів у галузі промислового та цивільного будівництва. Завдяки прискоренню науково-технічного прогресу в сучасному світі цей вид діяльності набуває все більшого значення. Результати цього дослідження виявили основні труднощі для адекватного та еквівалентного перекладу науково-технічних текстів. Для науково-технічної літератури характерне вживання великої кількості термінів, що відо- бражають специфіку понять. Визначено та проаналізовано проблеми, які можуть виникати в українсько-англійському перекладі. Обов’язковою умовою адекватного перекладу є вміння правильно аналізувати граматичну основу іншомовного речення, правильно визначати граматичні труднощі перекладу, вміння побудувати речення в перекладі за правилами та жанром оригіналу. Метою дослідження є простежити проблеми, що виникають при українсько-англійському перекладі науково- технічних текстів, та спробувати вказати основні ймовірні рішення для адекватного та еквівалентного перекладу. Зосереджено увагу на ряді поширених випадків у текстах, які можуть викликати труднощі для перекладача під час граматичного читання. Проблемами при орієнтації на адекватний та еквівалентний переклад науково-технічних текстів при українсько-англійському перекладі, можна вважати: редагування тексту; спотворення інформації; рівень володіння англійською мовою; смислова складність тексту; структурна складність тексту та інше. Наведено практичні рекомендації для перекладачів науково-технічної літератури в галузі промислового та цивільного будівництва. Розглянуто використання професійної термінології.