ІМІДЖ-СТРАТЕГІЯ РЕКЛАМНОГО ДИСКУРСУ: ВПЛИВОВА ДОМІНАНТА - КРАВЕЦЬ, І. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
У статті розглядається така іміджева стратегія, яка реалізується в рекламному дискурсі, де увагу зосереджено на впливових характеристиках цієї стратегії. Деталізовано особливості іміджу, специфіку його актуалізації у рекламних дискурсах, зокрема наголошено на стереотипності та емоційності власне рекламного іміджу. Окреслені іміджеві характеристики дають змогу диференціювати товари чи послуги серед тотожних, однакових, привертаючи таким чином увагу споживачів. Підкреслено специфіку загального принципу імідж-стратегії у рекламному дискурсі, що полягає у віднайденні найбільш вдалого образу для кожного товару чи фірми, який формується за допомогою реклами, а подалі й закріплюється у свідомості та підсвідомості споживачів, де цей образ (імідж) перетворюється на об’єкт бажань. Наголошено на особливому статусі асоціативних сприйняттєвих можливостях рекламного іміджу, що виникають у реципієнтів при зіткненні з товаром або фірмою, й подалі набуває ознак символічності, тобто імідж створює міцні асоціативні зв’язки з товаром, що маркує певний стиль життя й поведінки, певне середовище, коло спілкування тощо. Іміджеві характеристики товару можуть створювати маркер мужності або жіночості, молодіжності або старомодності та ін. У такий спосіб проекція образу товару синтезується з його дійсним оригіналом, що подалі не викликає сумнівів з приводу його споживацьких характеристик і стає предметом віри (довіри), спонукаючи до відповідної поведінки потенційного споживача. Окрему увагу приділено прийомам, що найчастіше й формують стратегію імідж марки чи імідж фірми: акцентування, гіперболізація, контамінація. Провідною в рекламуванні вважається саме контамінація, яка додає в образ рекламованих товарів чи послуг уявні цінності, перетворюючи їх на певні символи, часто статусного характеру.