ОРФОЕПІЧНА ГРАМОТНІСТЬ ЯК ВАЖЛИВИЙ СКЛАДНИК ФОРМУВАНЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ - ГОРБАЧ, Н. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2021)
Педагогічна майстерність – явище багатогранне і постійно змінне. Вчителі та викладачі – люди, які весь час не просто вчать інших, а й навчаються самі, постійно вдосконалюючи різні аспекти своєї професійної майстер- ності. Та як би там не було, усне мовлення педагога – це його засіб впливу на аудиторію, це певний еталон, який учні хочуть наслідувати, часто це те, що збирає численні аудиторії. Мовлення одних педагогів, як магніт, вабить та притягує, інших – навпаки – викликає апатію. І хоч педагогічна майстерність – явище комплексне, ораторські здібності відіграють тут чи не найвагоміше значення. Одним із чинників, що формують мовлення, є орфоепічна грамотність. Її регулює орфоепія – система устале- них норм, що формують єдину правильну літературну вимову. Метою нашої статті є дослідити, яким чином орфо- епічна грамотність педагога впливає на формування його професійної майстерності, виокремити вагомі критерії орфоепічної грамотності та з’ясувати їхню роль у професійному усному мовленні педагога. У розвідці проаналізовано наскільки правильна артикуляція звуків, нормативне наголошування слів, паузи, інтонація та темп мовлення допомагають досягнути максимально результативного викладання навчального мате- ріалу. З’ясовано роль кожного з цих компонентів у формуванні професійної майстерності педагога. Обґрунтовано, що будь-яке усне мовлення повинне характеризуватися дотриманням норм літературної вимови. Педагог-оратор може здійснювати вплив на слухачів, коли майстерно розставляє акценти під час висловлювання, використовує різного роду паузи, варіює інтонаційне оформлення свого мовлення. Орфоепічна грамотність педагога, окрім всього іншого, формує й його конкурентоздатність на ринку праці, дає можливість бути актуальним, важливим, цікавим.