ТРАНСФОРМАЦІЯ КОМУНІКАТИВНИХ НОРМ У МОЛОДІЖНОМУ ІНТЕРНЕТ-ДИСКУРСІ: ЛІНГВОКУЛЬТУРНИЙ АНАЛІЗ - ЖАЛКО, Т. Й. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2025)
У статті досліджуються особливості трансформації комунікативних норм у молодіжному інтернет-дискурсі в контексті лінгвокультурного підходу. Авторка аналізує зміни в мовленнєвих практиках молоді, що виникають під впливом цифрових технологій, соціальних мереж і сучасних соціально-політичних процесів. Розглядаються лексичні та стилістичні характеристики цифрової комунікації, зокрема широке використання неологізмів, оказіоналізмів, сленгу, а також мультимодальних засобів вираження – емодзі, мемів і гіфок. Особливу увагу приділено феномену неформалізації мовлення, який проявляється в розмитті традиційних норм орфографії, пунктуації, стилістичних меж і етикетних правил спілкування. Увага акцентується на соціокультурному значенні мовних інновацій молоді, які виконують функції емоційного вираження, самоідентифікації і конструювання цифрової ідентичності. Виявлено, що мовні трансформації у молодіжному інтернет-дискурсі є не просто наслідком технічних особливостей цифрових платформ, але й віддзеркаленням глибинних змін у культурних та ціннісних орієнтирах суспільства. Отримані результати мають теоретичне значення з метою розуміння сучасних процесів мовної трансформації та практичну цінність для розробки рекомендацій щодо викладання української мови в умовах цифрової епохи. Цифрова комунікація молоді – це не просто змінений варіант традиційного спілкування, а окреме, повноцінне комунікативне середовище зі своїми нормами, правилами та функціями, що потребує подальшого комплексного лінгвокультурного вивчення.